2016年12月16日

 

神戲活現 (黃秋生) - 黃秋生
情緒

2015年01月29日
   

 

今早天氣凍凍凍,一起身想去食個豬骨拉麵暖下肚,去到間舖啱啱開市,要坐低等一陣,冇帶書,於是魂遊太虛、開始諗嘢。經常有人問我平時有乜愛好、鍾意做乜?我諗我最大嘅愛好就係諗嘢、偷得浮生,講得好聽啲就係思考。
我坐喺度諗,背住板前(日式廚房),背住一邊準備開工一邊吱吱喳喳閒談嘅員工、師傅諗嘢。到底有乜唔同呢?我忽然覺得呢間店同以前有啲唔同,呢間店以前係由日本人管理嘅,依家全部都係香港人,除咗多咗啲吱喳熱鬧之外,到底我感受到有乜唔同?
若果大家去過一啲由日本人管理嘅料理店,不妨觀察下、感受下,有日本人在氣氛寧舍唔同,工作人員專注,無人亂吹水,唔係淨係出入有一堆人向住你大叫「依啦乜乜乜呀!」咁簡單,你可以話日本人木獨、冇情趣,做嘢啫,使乜咁認真?係嘞!呢個就係重點,認真!
跟住我又聽到啲夥計講到買衫、尺碼,「我又要一件。」咦!好衰㗎……黃生,食碗麵啫,使唔使咁吹毛求疵、精益求精、專注、用心?從一碗麵我睇到一個民族性,呢種精神喺邊度嚟?喺中國嚟,可惜係舊中國嚟,依家冇咯,所謂禮失求諸野,但我哋又唔肯跟人學,日本人喺度,靜晒,一走,吱吱喳喳!根本唔覺得呢種專注精神重要。唔專注,其實反映咗唔多尊重,對自己唔尊重,對食物唔尊重,對自己嘅人生都冇乜所謂……
曾經有一位日本友人話我知,食刺身要講究情緒,就係板前師傅切魚鯨時所注入嘅精神。嘩!好抽象,咁勁?無錯,精神鬆散,切塊魚都唔好食,呢種就係禪宗嘅精神,禪宗對日本文化影響深遠,煮物講精神,空手道、插花、下棋、書法、茶道、武士道,以至百貨公司服務員幫你包聖誕禮物,無一不講究呢種精神(近年日本人都好似差咗),就係因為有呢種近乎禪定嘅專注,但係我哋認為既木獨又無聊,覺得吹下水使死咩呢種精神,碗麵先可以咁好食,賣到咁貴。果然,碗麵嚟咗,淡嘅?


 「神戲劇場」藝術總監,香港藝術發展局戲劇界代表,兩奪香港電影金像獎最佳男主角及最佳男配角。香港演藝學院校友會副主席

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊