2016年12月16日

 

神戲活現 (黃秋生) - 黃秋生
Stand by me

2015年01月08日
   

 

在藝員訓練班嘅時候,我21歲,聽講香港準備開一間演藝學院,入面嘅戲劇學院有演技學。嗰陣,演技呢樣嘢對我嚟講,簡直係如來神掌,神秘到不得了,我偶像馬龍白蘭度就係學咗方法演技先識飛嘅,起碼我當時相信係咁。
於是我決定學院一收生就去報讀,即刻開始周圍打聽學院幾時開、點報名、有乜入學要求,又走去問King sir,因為知佢將會做院長,King sir好鼓勵我,叫我試下考。當然,咁樣周圍問,一定會有好多人知我想去讀書、學戲,於是就遇到唔少冷水,有大明星前來話「學嚟做乜?」又話,「做戲唔使學嘅,而且冇前途。」我話,都未聽過有樣專業係唔使學嘅,冇前途你又做?有劇壇前輩話:「使乜入去讀呀,跟我學啦!」跟你學有個好有錢嘅老婆?兼俾我知道呢條友冇料到,又有行家話:「學理論呀?冇用嘅,你依家咪做得幾好,讀完咪又係做明星?」我又見到佢唔單止唔識理論,連演戲都唔掂,仲目光短淺㖭。只有一個人,羅樂林先生有一次坐喺我身邊,用一把長輩關懷後輩嘅溫柔聲音,細細聲同我講:「後生仔,讀多啲書好嘅。」所以我後來攞影帝嘅時候,喺台上多謝佢,但係又冇講出前因,搞到大家莫名其妙,唔知叉燒包影帝做乜要多謝羅樂林?哈!
千方百計,千辛萬苦考入去,當時家窮,母親又冇錢,自己又冇用,月入得嗰千二蚊,最後問人借,還咗5年,最後一關連擔保都冇人幫,親戚冷言冷語:「讀乜鬼吖,兩個月就俾人趕走啦。」契爺都叫我阿媽唔好俾我讀,話讀完書佢就會識諗嘢,佢就會乜都唔做。諗乜㗎佢哋?
終於……終於搵咗一個我死鬼老竇嘅老友「楊先生」,佢係個太平紳士、二戰英雄,佢肯幫我,簽擔保信嗰日約咗喺街邊等佢架車,佢落車幫我簽名,一邊簽一邊同我講:「我唔容易幫人擔保,你要俾心機讀,呢個世界冇免費午餐。」我好多謝、好感激幫過我同鼓勵過我嘅人,特別係我媽媽,佢一直都Stand by me。


 黃秋生-「神戲劇場」藝術總監,香港藝術發展局戲劇界代表,兩奪香港電影金像獎最佳男主角及最佳男配角。香港演藝學院校友會副主席

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊