2016年12月16日

張學友:未聽過《Chok》

2012年01月13日
全部 > 娛樂
   

 

忙於進行世界巡迴演唱會的張學友,昨日抽空返港出席記者會,提到現今樂壇頒獎禮變得毫無意義,他坦言為此感痛心。被問及有否聽過「金曲金獎」歌曲《Chok》,他更笑言:「唔認識。」

《張學友1/2世紀演唱會》最終站,將於5月重返香港舉行,暫定8場,昨日學友舉行記者會宣布有關消息。問到整個世界巡迴演唱會演出超過120場,是否將為他帶來兩億元收入,他笑說:「我冇去計,你哋幫我計啦!其實我冇去諗賺幾多,畢竟滿足感比金錢更大。」至於陳奕迅早前自稱擁有跟他同等地位,他表示:「佢一向係神級,因為有先天優勢。」
《勁歌總選》賽果叫人意外,學友稱:「我冇睇足全晚。(有聽過《Chok》嗎?)唔認識,我真係『背』,成年都掛住開演唱會。」至於可會覺得樂壇頒獎禮已變得毫無意義,他指:「我都講咗好多年,可以改嘅,都改咗啦!頒獎禮忠於音樂好啲。想佢(樂壇)好,都好難,依家睇到都心痛。」最後他總結:「我希望否極泰來,大家能夠反省。歌手仍然會想攞獎,但無論10個定100個獎都好,都要名符其實至可以,冇咁多就唔好頒咁多,咁先至夠集中。」

回首頁      列印

 

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊