2016年12月16日

私家車違例掉頭被抄牌 女乘客指罵警員︰抵你成世做差佬

2016年11月15日
全部 > 新聞
   

 

違反交通條例被「抄牌」,不同人有不同反應,昨日網上瘋傳一條約2分半鐘的短片,一架私家車疑在西環德輔道西近威利麻街違例掉頭,被警員截查及發出告票。
車上一名女乘客即時發難,除在車廂取出一把雨傘指罵圍觀途人(圖1),並連珠爆發地罵炒牌警員(圖2),「抄你就快快趣趣,抄幾耐呀?寫嗰幾個字,寫半個鐘!抄牌唔識抄呀?要我教你抄呀?你都黐線,發癲!食屎啦,抄牌使唔使咁抄?浪費納稅人啲錢!你幾錢一個月呀?死佬!無X用呀。」
鬧到此處,女乘客更激動地由車廂行出車外(圖3),用手指向警員繼續指罵,「老實講,捉賊冇咁勤力……我要去瑪麗醫院,死佬!」一度欲搶去警員手中文件,「攞嚟啦!死佬!」聲言要向警方投訴。在片末段,婦人乘車離去,指罵未有停止:「抵你成世做差佬,做死一世!」有附近街坊目擊事件指,警員抄牌過程只是很短時間,無可能「寫半個鐘」。
據悉,事件中的私家車司機是《新報》前社長馮兆榮,而該名女乘客為其妻子。涉事警員昨晚回應事件,明白女事主被票控不開心,體諒其處境,故盡量克制自己,做好自己的職責。
回首頁      列印

 

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊