2016年12月16日

王梓軒幕後教路扮低能 劉松仁:佢演得智障過我

2015年05月19日
全部 > 娛樂
  • 劉松仁指,現在拍劇不只是講錢,並要看演員配搭及劇本,最重要是自己當時是否缺錢。

    劉松仁指,現在拍劇不只是講錢,並要看演員配搭及劇本,最重要是自己當時是否缺錢。

  • 《華麗轉身》劇上周平均收視24點,最高收視為30點,一班演員大表開心。

    《華麗轉身》劇上周平均收視24點,最高收視為30點,一班演員大表開心。

   

 

劉松仁、汪明荃、王君馨及王梓軒等,昨日於將軍澳宣傳本周日大結局的劇集《華麗轉身》,席間眾演員提前慶祝父親節。王梓軒早前指自己在劇中的「發癲戲」是劉松仁教路,劉松仁聞言即稱,不是教他、只是分享經驗,更說怕王梓軒扮低能勝他。
 

王梓軒透露,自己在劇中的「發癲戲」獲劉松仁教導,劉松仁聞言後,即反駁說:「唔係教,係分享經驗,呢場戲較難處理,因為演時情緒要較激動,新演員掌握唔到由邊度開始,所以提提佢啫。(觀眾網上大讚你在《大時代》的『扮傻戲』是經典演出?)劇情唔同,唔可以攞嚟比較,佢嘅角色好難處理,好幸運佢一開始已經處理得唔錯,好似監製、導演同編審等,事前都有同佢傾過,我反而冇參與,仲好驚佢演得好過我。」
 

接劇睇是否缺錢
問劉松仁何時再為無綫拍劇,他續說:「隨緣啦,依家內地、台灣同新加坡三地都有人搵我演出,我會先拍台灣劇,然後再拍新加坡,(是否賺好多錢?)唔係噃!(酬勞肯定多過無綫啦?)唔同嘅,因為外面多數唔係做主角,(現階段拍劇是否不會再講錢?)同你哋唔講,同老闆會講,仲有同嗰排缺唔缺錢,(你都會缺錢?)缺㗎,(要那麼多錢來做甚麼?)做自己想做嘅事,又想退休、做少啲,所以要勤力賺錢。(有否想過幾時退休?)說吓咋,有好劇本、好對手仍然想拍劇。」

回首頁      列印

 

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊