2016年12月16日

曾志偉:成龍冇咁好英文程度

2010年08月27日
全部 > 娛樂
   

 

成龍日前在社交網站Twitter上發表維護菲警的言論,引起公憤,被廣大香港市民口誅筆伐。認識成龍多年的曾志偉,昨日就此事為好友辯護:「佢冇咁好英文程度,睇嚟唔係佢自己打上去。」

 

昨日為全港哀悼日,無綫及亞視分別舉行默哀儀式,為菲律賓挾持港人慘劇受害者致哀。下午3時,電視廣播副主席兼董事總經理方逸華,率領多名高層職員包括李寶安、鄭善強、樂易玲、曾勵珍,以及超過200位職藝員,在電視城停車場進行默哀儀式,汪明荃(阿姐)、劉松仁和王祖藍雖然毋須上班,但亦專程返回電視城出席,期間胡杏兒及朱慧敏更忍不住落淚。

擔任主持的曾志偉,在默哀儀式結束後表示,曾經聯絡無綫集合各大媒體,一起舉行悼念活動,希望藉此表達對遇難者的關懷,但最終未能落實。至於演藝人協會可會舉辦籌款活動,志偉表示:「錢並唔重要,政府會跟進。」

提到成龍日前在Twitter上發表的言論,志偉稱有看過該段文章,認為應該並非出自成龍手筆,「佢冇咁好英文程度,睇嚟唔係佢自己打上去。」不過,志偉同時表明,不認同文章內所提及的論點,「無論點樣,我都覺得佢處理得唔好,錯在佢根本唔喺香港,冇得睇電視直播,好難代表到我哋,同埋無法理解我哋嘅心情。」

此外,阿姐認為,今次慘劇令人意想不到,而且非常殘忍,十分傷痛。至於成龍的言論,阿姐則不願回應,更向記者表示:「我冇睇,大家講少幾句啦!」另一方面,原定昨天在某商場舉行的劇集《摘星之旅》宣傳活動,為配合全港哀悼日而臨時取消。

回首頁      列印

 

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊