2016年12月16日

電視元老:6頁聲明係廢話

2013年11月06日
全部 > 新聞
   

 

曾效力無綫、亞視及佳視,橫跨30年的電視界元老李雪廬(圖),昨日直斥政府發表的6頁聲明是「廢話」,尤其政府其中一個論述,擔心一旦免費電視台急劇增加而造成割喉式競爭以致節目質素下降,李雪廬認為:「依家嘅節目質素已經下降到無可再降嘅地步,仲使乜擔心再有得降?亞視現在唔係做緊電視台,佢係做緊電台,只係不斷講,唔會有視覺感受的,所以開住亞視的話,同開住收音機無分別。」
聲明中提及外界曾有聲音指,在電視廣告方面,如果太多電視台,雖可以「做大個餅」,但政府認為不明朗,最好採審慎態度。李雪廬說:「確係會做大個餅,我68年接一隻傷風藥做電視廣告,當時兩萬蚊,而家人哋數以億計廣告費了。政府擔心埋啲無謂嘢,廣告係流動,如果電視市場蓬勃,商品會將廣告費加碼,亦都會吸引更多人利用電視呢個媒介,使乜政府去擔心將來點搵食啫?政府咁做,只為照顧大商家的擔憂,而呃殺咗創意工業。」
回首頁      列印

 

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊